Om du har möjligheten att använda miljövänliga produkter, men inte enbart av den självklara anledningen av att det gynnar miljön. Tyvärr så tror många att dessa produkter är mycket dyrare för att dom är miljövänliga och därför försöker man sälja dom under en miljömedveten flagga, men det stämmer inte. Om priset är högre är det förmodligen pga extra material som behövs för att producera dessa produkter, eftersom icke-miljövänligt metoden (som tunga maskiner och fabriker) undviks. Men idag är skillnaden på pris nästan minskat.

I papper och tryckindustrin är miljövänligt (eller kort för EKO) under olika kategorier, vanligtvis menas det att papper inte innehåller någon procent med plast. Dessa innehåller endast 100% bionedbrytbart pappersmassa. Massan kan helt upplösas i naturen och dess komponenter kan tas upp av växter och även djur far inte illa av det. Du har säkert redan stött på sån här teknologi som används av matbutikens plastpåsar som är tillverkade av potatisstärkelse och blir helt nedbruten efter ett par veckor efter de utsatts för vind och fukt. Annat exempel är hampa, vilket vi även kan tillverka papper av och även kläder. Hampa är en årlig växt, vilket betyder att den växer i perioden av ett år, skörda växten och sedan använda samma plats att så och vänta in nästa generation som blir en ny och lika stark (jämfört med dom äldre som kan bli utslitna efter första skörden).

Det är uppskattat att ungefär 10% av all plast producerat globalt är återvunnen, vilket lämnar massiva 90% att försvinna i miljön och det värsta, i havet. Detta leder till att många fåglar (och andra djur) dör antingen av förgiftning att äta det. Eftersom återvinningsindustrin inte verkar kunna hänga med produktionen (förmodligen pga överkonsumtion), kanske det vore en bra lösning att reducera plasten och istället ersätta den med EKO-papper.

En annan viktig fara som kan komma från gammal teknologi i tryckindustrin är användningen av bly och andra tungmetaller som kan finnas i bläck och relaterade produkter. Problemet med dessa är att om dom kommer ut i naturen så kan dom fastna på roten till en växt när växten letar efter näring i jorden. När metallen fastnar på växten så blockerar metallen växten från att få i sig nödvändig näring och därför brukar dom dö. En bra ide är att undvika detta är att byta till eko-vänliga typer av bläck som är vattenbaserade, samma som barnen leker med. Grönsaksbaserade bläck har blivit väldigt populärt på senaste, som är gjort av majs och nötextrakt och är det bästa alternativet till bensinbaserat bläck.